Knekkebrød har lenge vært en stor del av det norske kostholdet. Men glutenfrie knekkebrød fullt av vitaminer, mineraler, omega 3 og omega 6 har ikke alltid vært lett å få tak i. Dette knekkebrødet er fylt med disse næringsstoffene som er essensielle for kroppen. Det er bra for veganere som kanskje får i seg for lite omega-fettsyrer, for personer med cøliaki eller glutenintoleranse, for personer med LCHF-livsstil (Low Carb High Fat) eller for personer som rett og slett bare liker å spise sunt. Det er bra for alle.

Det første du kan gjøre er å sette frem eller handle inn disse ingrediensene:

  • 100 g mandler
  • 100 g hasselnøtter
  • 1 dl knuste linfrø
  • 2,5 dl solsikkefrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 ss chiafrø (valgfritt)
  • 2 ss fiberhusk
  • 6 dl vann
  • 1/2 ts salt

Klart? Ok. Sett ovnen på varmluft på 160 grader og ta ut to brett som du legger bakepapir på.

Finhakk mandlene og hasselnøttene i en food processor eller en blender. Hell dette over i en bolle sammen med resten av ingrediensene, og bland godt. La det stå i 10 min slik at blandingen binder seg sammen. Når det har gått ti minutter deler du blandingen i to og legger en del på hvert brett. Smør det så jevnt og tynt utover brettet, så flatt du klarer. Nå er du ferdig med den mest irriterende delen. Med mindre du har utrolig dårlig tålmodighet og hater å vente da. Sett ett brett på øverste rille og ett på nederste. La det steke i 35 min, bytt plass, og stek i 35 min til. 70 min ventetid, ikke ille det? Kos deg med en episode av favorittserien din i mens, eller les litt om fordelene ved noen av næringsstoffene som dine kommende knekkebrød inneholder, nedenfor.

Fiberhusk er bra for å binde blandingen sammen da det trekker til seg vann, noe som gjør at knekkebrødet ikke smuldrer og holder seg ferskt lenge. Jeg brukte Psyllium Malt Frøskall av merket Brisk. Psyllium er utrolig rikt på fiber og inneholder nemlig 85 gram fiber per 100 gram. Fiber er en type karbohydrat som kroppen ikke klarer å absorbere, men er bra for tykktarmen.

Linfrø er en av de få typene blant nøtter og frø som er utrolig rikt på den essensielle omega 3-fettsyren. Per 100 gram består hele 22,8 gram av omega 3. Men, for at kroppen skal klare absorbere næringsstoffene i linfrøet må det være knust/malt, ikke hele med skall på. Skallet er nemlig for hardt for at enzymene i kroppen skal kunne bryte det ned, og det vi ikke klarer å bryte ned klarer vi heller ikke å absorbere. Dermed vil linfrøet fare videre til tykktarmen og bli tømt ut som nummer to. Når linfrøet er knust, klarer altså kroppen å bryte ned molekylene slik at vi klarer å absorbere de viktige næringsstoffene og få nytte av det.

Nå som du har lest ferdig dette, er det sikkert enda 67 minutter igjen av tiden, så sett deg foran TVen likevel du.

Når de er stekt ferdig kan du fort ta frem pizzaskjæreren og skjære de i 16 biter per brett, altså tre linjer horisontalt og tre linjer vertikalt. For hele oppskriften får du totalt 32 knekkebrød. Ta de så av bakepapiret og sett de på en rist slik at de kan kjøle seg ned og stivne helt.

IMG_4056

Ta på ditt favorittpålegg, eller bare spis de alene – de er gode uansett!

Julia