Når man kutter ut ulike matvaregrupper som kjøtt og fisk kan det hende man begynner å savne ulike smaker og retter man spiste mye av før. Makrell i tomat er et godt eksempel da dette er et typisk pålegg som er en stor del av det norske kostholdet vår. Makrell er en fet fisk, slik som laks, og er derfor en av hovedkildene til omega 3 i Norge.

Uansett, for deg som savner makrell i tomat; Har du hørt om “nokrell”? Dette er den nye “makrell i tomat”.. uten makrell. Det ser ut som det samme og smaker overraskende likt! Uansett er det utrolig godt, og perfekt å ta på brødskiver, knekkebrød eller riskaker. Du kan til og med ta det med på skolen uten å tenke over at det kanskje lukter litt fra matpakken din.

Dette er alt du trenger:

  • 1 boks kikerter (250g)
  • 1 liten boks tomatpuré (140g)
  • 1 ark nori
  • 1/2 boks soltørkede tomater i olje (press ut oljen hvis du vil)
  • salt&pepper
  • Food processor/blender/stavmikser

Skyll kikertene godt, riv nori i små biter, hell ut litt av oljen fra boksen med soltørkede tomater. Denne oljen kan du bruke hvis du vil ha nokrellen mere fettete. Ta alt dette + resten av ingrediensene i processoren og blend til passende konsistens. Blandingen kan minne litt om hummus, men på grunn av sjøsmaken og den svarte fargen fra nori gir den en makrellutseende og makrellsmak.

 

IMG_4629

Nori er en type sjøgress som sikkert har sett hvis du har spist maki sushi. Det er rikt på jod, som er en av de få kildene til disse næringsstoffene for veganere/planteetere – og for fisk. Fisk, spesielt mager fisk, inneholder mye jod fordi de selv spiser sjøgress og plankton. Så hvorfor går vi ikke bare direkte til primærkilden?

Nori kan du kjøpe på alle dagligvarebutikker for tiden. Men hvis du vil spare litt penger, dra til Grønland Torg eller Asian Market hvor du kan få flere ark for ca samme pris. Dette er den eneste ingrediensen som koster litt, men siden du kun bruker ett ark av gangen sparer du mye. Resten av ingrediensen er noe av det billigste man kan kjøpe i dagligvarebutikker.

Det høye fiberinnholdet fra kikertene og antioksidanter fra all tomaten er et ekstra bonus i nokrellen. For deg som ikke spiser/spiser mindre kjøtt, er dette billig og raskt å lage. For hele blandingen får du 500 g nokrell, og du kan ha det i kjøleskapet i en uke. Prøv da vel!

Julia