“Å spise sunt er dyrt”-tullet har jeg hørt så mange ganger før. Og nei, det er absolutt ikke sant. Hvis man gidder å lete litt, finner man alltid billige matvarer.

Som en greit fattig student som lever på lån og stipend er det alltid et mål å spare penger. Følelsen av å ha kastet bort penger er noe av det verste jeg vet om.. Jeg prøver alltid å handle billig og går gjerne en lengre tur for å få tak i det billigste. Derfor har jeg laget en liste som kan hjelpe både deg og meg med å spare litt ekstra og leve sunt samtidig!

1. Se på kiloprisen. Hva får du mest av for pengene? Vi vil ha mest mulig mat for minst mulig penger.

2. Kjøp hermetisk mat. Bønner, mais, tomater osv. De går jo aldri ut på dato..

3. Fyll opp skapet ditt med krydder. På denne måten kan du slippe å kjøpe dyre sauser, og heller blande de med hermetiske tomater til 4 kr for eksempel. Kjøp indisk krydder som garam masala, koriander, tandoori masala, gurkemeie, ingefær, pastakrydder som basilikum, timian, oregano, og salt, pepper og hvitløkspulver. Jeg kjøper de mer eksotiske krydrene på Asian Market ved Grønland. Der sparer du så mye penger, og du får mye mer i tillegg!

4. Hvis du bor i Oslo – dra til Grønland Frukt og Torg. Bare dra og se… Du blir ikke skuffet.

5. Frys frukt og grønt som begynner å bli gammelt! Fryseren er alltid er life saver. Grønnsakene kan du senere bruke i supper eller wok, mens frukten kan blendes i smoothier eller spises alene.

6. Kjøp overmodne bananer til halv pris og frys de. Dette kan du lage smoothie eller bananis med senere. Namm. Rema 1000 er veldig flinke til å ha brune bananer til salgs. Har kjøpt 15 bananer til 7 kr en gang. Da var jeg dritglad.

7. Se etter varer som går ut på dato. De fleste matvarebutikker har begynt å selge varer som snart går ut på dato til halv pris for å kaste minst mulig mat. Dette er utrolig bra for både deg og miljøet! Og igjen – frys det ned. Med mindre du vil spise det med en gang.

8. Karbohydrater er ofte det billigste man får kjøpt i butikkene. Ris, pasta, havregryn, knekkebrød, potet osv. De fleste billige karbo-produktene er som oftest ikke fiberrike, men hvis man kjøper det billigste har man kanskje råd til de dyrere og fiberrike produktene senere. Ps. Ikke vær redd for karbohydrater, det gjør deg ikke feit!

9. Dropp brusen og lær deg å drikke vann. Hvis du syns vann er kjedelig kan du heller prøve med saft eller sitron?

10. Last ned Mattilbud-appen. Enda en life saver. Gå fra butikk til butikk for å få det som er til salgs. Da får du både spart penger og kalorier. Hamstre inn mat som kan oppbevares lenge.Kos deg en søndagskveld med appen og planlegg hva du kan kjøpe i løpet av uken.

11. Planlegging! Enda et punkt for hvordan man kan spare penger.. Bare gjør det. Man finner alltid tid. De ti minuttene du sitter på bussen kan du skrive ned hva du trenger på mobilen din, istedenfor å se på bilder av mat på instagram… sånn som meg.

Her kommer en liste med eksempler til billig mat som du kan finne i enkelte matvarebutikker. Dette handlet jeg inn i dag:

Rema 1000:

 • 1 boks kikerter – 6 kr
 • 1 boks hakkede tomater – 4 kr
 • 1 boks tomatpuré – 4 kr
 • 1 pakke havregryn med havrekli – 20 kr
 • 1 boks mais – 4 kr
 • 1 boks røde linser – 9 kr
 • 1 kg spaghetti – 10 kr
  = 57 kr

Coop Extra:

 • 1 kilos nett med avocado – 49 kr (7 stk i nettet = 7 kr per avocado)
 • 1 pakke plommetomater – 15 kr (7 stk i pakken = ca 2 kr per tomat)
 • 1 pose med to paprika – 10 kr (5 kr per paprika)
 • Xtra Pastasaus med basilikum – 8 kr
 • Riskaker – 8 kr
  = 90 kr

 

Er det egentlig dyrt å leve sunt? Ikke hvis du gidder.