Forrige uke hadde jeg og en medstudent et kurs om feilernæring der vi har praksisplass. Da snakket jeg om feilernæring i U-land, mens hun snakket om feilernæring i I-land. I denne anledning tenkte vi å lage en afrikansk-inspirert rett som et minne om turen vår til Tanzania før jul med klassen som tok valgemnet “Global ernæring”. For at retten ikke skulle bli for dyr og komplisert bestemte jeg meg for å bruke en ferdig krydderblanding, istedenfor å bruke flere ulike krydder som egentlig er vanlig i Afrika. Det ble derfor en afrikansk-indisk inspirert stekt ris som kun tar 20-25 minutter å lage.

  • 1 ss garam masala-krydder
  • 1/3 terning grønnsaksbuljong
  • 1 fedd hvitløk
  • 1-1,5 dl kokosmelk
  • 1 gulrot
  • 1/2 gul løk
  • 50 g mais
  • 50 g edamame/erter
  • 1 porsjon/100 g jasmin- eller basmatiris
  • Salt og pepper

Kok risen etter posen/pakkens tilberedningsmetode. Mens risen koker, finhakk hvitløken og kutt løken og gulroten i små terninger og stek det i olje eller vann i en dyp panne/gryte til løken er gylden. Smuldre opp buljongterningen til pulver og tilsett det til grønnsakene sammen med garam masala. Stek i fem minutter, før du tilsetter mais og edamame eller erter. Dersom risen er klar kan det røres sammen i grønnsakene, hvis ikke; sett platen på svak varme til risen er ferdig kokt. (Det kan være lurt å avkjøle risen litt slik at den ikke moses når du steker det med grønnsakene, men det er ikke nødvendig) Når risen er klar, tilsett det sammen med kokosmelken til grønnsakene og rør rundt. Du kan bruke lett eller fullfett kokosmelk, opp til deg og dine preferanser!

Stek til risen er dekket med kokosmelk og krydder. Den skal ikke bli for bløt og grøtene, men ikke tørr heller. Smak til med salt og pepper!